0

„Не съм видял меморандума. Не знам каква е тази незрялост в политическа партия. Подобен подход е незрял“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти по повод предложения меморандум от страна на ПП-ДБ и разделянето на регулаторите 50 на 50 между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Борисов припомни, че подобни документи се изработват от работни комисии и припомни, че вече веднъж е правено с Реформаторския блок, което е отнело повече от месец, а когато документът е готов отива за подпис. Борисов припомни, че министерството на външните работи е единственото, за което ГЕРБ са се преборили в началото, а всички останали са на ПП-ДБ.

„Вие ми говорите за някакви документи пратени някъде в момент, когато те усилено сменят регулатори. Този подход е неприевлив и ГЕРБ е в невъзможност да подкрепи каквото и да било“, заяви Борисов и допълни, че последните месеци са сменени шефове на важни органи като Финансов и държавен контрол, ДНСК, БАБХ, Митниците и никой не се е допитал до тях.  

„Коя правова държава се парцелира?! Кирил Петков ми предлага да разделим държавата на две. Защо 9 месеца те сменяха поголовно всичко без изобщо да се сетят за такъв меморандум. Този мемонардум е всичко друго, но не и принципност. Да си разделим държавата за следващите 7 години 50 на 50, в същото време целия министерски съвет да остане техен с 2/3 зам.-министри, областни управители. Единственото официално нещо което сме се разбрали е Денков и Габриел да направят преглед на министрите и след това да се вземе решение“, заяви Борисов.

„Изборите 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на тази некоалиция“, категоричен бе лидерът на ГЕРБ и допълни: „Аз ги видях сутринта и по телевизията, те говорят от името на Мария Габриел от мое име. Това е неприемливо, незряло. Независимите регулатори са независими, когато се парцелират между Кирил е Борисов, кое му е демократичното“.

Запитан за външно министерство, Борисов бе категоричен, че от ГЕРБ няма да отстъпят.