0

С лоницата Фрося, която в момента живее в столичния зоопарк, преди десетилетия трябвало да отпътува като подарък за Куба. Като малка тя била уловена в дивата природа, за да отиде в Куба като подарък за Фидел Кастро от комунистически Виетнам.

След дългото пътуване с кораб обаче се установява, че в страната има епидемиологично заболяване, заради което не могат да я пуснат, разказват от столичния зоопарк. Така Фрося изобщо не слиза на кубинска земя и се връща с кораба в СССР. Попада в Петербург, а оттам отива в Берлин, където през 1988 година се среща със своята приятелка Луиза, с което и до днес живее в столичния зоопарк.

Водач 

По онова време Луиза е в слонска група в немски зоопарк. Тя е много добра водачка, която отглежда успешно малки. Отговорността за слончетата се споделя между слониците. Тя успява да отгледа много малки, защото дори в зоопарка те могат да пострадат и да загинат.

Слоновете живеят на стада, в които цари матриархат. Има една доминантна. В случая - Луиза. Тя е стълбът на сигурност. Ако Фрося не се чувства добре, Луиза я успокоява и въпреки това доминира над нея. Двете живеят повече от 35 години заедно и са много добри приятелки. Едната е голяма майсторица, отвива винтове, болтове и гайки с хобот.

И двете дами са изключително умни и се отличават с ярка индивидуалност. Те са истински полиглоти. Разбират немски и английски, а Фрося донякъде и руски, обяснява зооинженерът Анита Цветанова, която е ръководител на сектор „Хранене на животните“ в столичния зоопарк.

Топка 

Понякога двете се забавляват с голяма пластмасова топка, която търкалят с крака и с хоботи. През лятото двете дами ще разполагат и с басейн за разхлада. Всяка седмица на двете дами се прави педикюр, за да се поддържат ноктите им здрави, което е много важно за слоновете. В дивата природата тя изминават много километри. Така се получава едно естествено триене на ходилата, което тук липса и ние трябва да ги ангажираме с ходене и грижа за краката, обясняват от зоопарка.

Двете дами са в отлично здраве. Луиза и Фрося хапват специални слонски бонбони. Те представляват специална витаминна добавка под формата на блокчета с моркови и ябълки. Друга добавка на прах пък се слага във фуража им. Около 120 килограма на ден изяжда всеки един от слоновете. Едната дама тежки около 3,8 тона, а другата е още по-тежка - 4,1 тона.