0

У никално копие на чудотворната икона „Христос Пантократор“ (Вседържител) пристигна в Искрецкия манастир „Успение Богородично“. Игуменът архимандрит Януарий съобщи пред „Телеграф“, че иконата е изработена с дарения от страна на поклонници, не само местни, но и от цяла България.

Шедьовър

Изображението на Божия син е изключително живописно и въздействащо. Върху зографията има сребърен и златен обков, а блестящият ореол на Исус е завършен с ред перли. „Нарекохме иконата катехизисна, защото около Божия син в обкова е издълбан текстът на „Символ верую“ и молитвата „Отче наш“, които всеки християнин би трябвало да знае. Защото не рядко по време на кръщенета например, кръстниците се затрудняват дори да прочетат Символа на вярата“, отбеляза свещенослужителят. И добави, че скоро ще пристигне и поръчаният дървен проскинитарий, върху който Пантократорът ще бъде поставен за вечни времена.

Бачковската Дева

В момента ликът на Исус стои огледално на копието на Бачковската Богородица, което вече се прославя като чудотворно и целебно.

„И двете икони стоят в притворната част (входното помещение) на манастира преди наоса на храма (най-голямата му средна част-б.р. ). Това е по подобие на светогорските манастири, където по традиция именно в притвора се извършват повечето от молитвените последования. За това и в повечето обители тази част е направена по-голяма. Обручението при венчавките се състои именно тук“, обясни духовникът.

Баптистерий

Искрецкият манастир е уникален и със своя седмоъгълен баптистерий. Той е без аналог за пределите на България като архитектура и датировка - с основи и зидове от X-XI век. От тогава датира и самата обител.

Иначе оригиналът на иконата „Иисус Вседържител“ се счита за най-старото изображение на Божия син на земята. Светинята се пази от VI век в манастира “Света Екатерина” в Синайската планина, там, където Моисей е срещнал Бога.