0

Н а 73-годишна възраст почина писателят Христо Карастоянов. Той си е отишъл внезапно в съня си вчера следобед, месец преди да навърши 74 години, съобщи БТА.

Поклонението ще е на 24 януари от 15:00 часа, на гробищния парк в Ямбол. Това съобщи председателят на местното Дружество на писателите - поетът Тенко Тенев. 

Христо Карастоянов е писател, поет и драматург, автор на повече от 30 книги, предимно романи и сборници с разкази. Носител е на множество литературни награди, жури е в различни конкурси за литература. Роден е на 22 февруари 1950 г. в Тополовград, но живота и творческия си път прекарва в Ямбол.

Бил е директор на Държавния куклен театър в Ямбол. Романът му „Една и съща нощ“ е удостоен с няколко престижни награди и определен от критиците като една от най-значимите български книги на изминалото десетилетие.

По нея Иван Добчев прави пиесата „Гео“, поставена на сцената на Народния театър. По разкази на Карастоянов през 2003 г. е заснет игралният филм „Следвай ме” на режисьора Дочо Боджаков. Последната книга на Христо Карастоянов „Петият вагон и други истории“ излезе през 2023 г.

Поклон пред светлата му памет!

БТА