0

Е дин от най-известните фотографи и фоторепортери в България Цветан Томчев е починал внезапно на Коледа, съобщи журналистът Горан Благоев в социалните мрежи.

63-годишният Томчев, който е носител на наградата за фотожурналистика "Черноризец Храбър", е издъхнал в съня си. 

"На големи църковни празници си отиват хора с чисти души. Но това не ме успокоява, особено когато си отиват хора без време. Тази нощ в съня си от тази свят си е отишъл моят приятел и съидейник Цветан Томчев. Бог прекъсна пътя на един борец за истината, който ние трябва да продължим. Бог да те прости, приятелю!", написа Благоев.

Цветан Томчев е роден през 1960 г. в Ловеч. Завършил е фотография в Техникума по полиграфия и фотография "Юлиус Фучик" в София и българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Има 30 години стаж като фоторепортер. Работил е в "Нощен Труд", "Стандарт" и "Труд", а от 2009 г. е хоноруван преподавател в "Арт колеж по екранни изкуства" и НБУ по специалността "Фоторепортер".

Автор е на документални филми и книги, има 4 самостоятелни фотоизложби и е носител на награда от Национален фотоконкурс в НДК - 1991 г., награда от Национален блиц-конкурс за пресфотографи - Габрово 1995 г., първа награда за фотожурналистика от конкурса на "Кодак", награда "Черноризец Храбър" за фотожурналистика от Съюза на издателите в България през 2003 г.

Организатор е на националната изложба за българска фотожурналистика БгПресФото от 2002 г. досега.