0

В оенен самолет се разби в района на авиобаза „Безмер” до Ямбол. Пилотът на Су-25 е опитал да катапултира, но парашутът не се е отворил напълно.

Авиокатастрофата е станала около 14 часа в сряда.

Пилотът е контактен и в добро състояние. Транспортиран е с военен самолет „Спартан” до ВМА-София за обстоен преглед и наблюдение.

Преди инцидента екип на NOVA видял щурмовика до магистрала „Тракия” на ниска височина и далеч от авиобазата.

След това машината е изгоряла напълно, а на мястото е възникнал пожар.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов отпътуваха към авиобаза „Безмер”. 

„Към мястото на инцидента - летище „Безмер”, се отправи и следствена група от Военно-окръжна прокуратура-Сливен, военни прокурори и военно-апелативният прокурор полк. Елин Алексов”, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Полковник с изключително много полети зад гърба си и един от най-добрите пилоти в бойната ни авиация е на авиобаза Безмер, съобщи пък по-късно bTV, позовавайки се на свои източници от военното министерство.

Летецът е бил част от командния състав на авиобаза Безмер, организирал и ръководил много учения с международно участие. Асът е бил част от Командването на Военно-въздушните сили на България.

По непотвърдена информация, името на пилота е Пейо Дончев, който е бивш командир на авиобазата в Безмер.

Миналата година той пое поста президент на изпълнителния борд на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции (Multinational Special Aviation Programme Training Centre).

Су-25 е едноместен щурмовик с 2 двигателя, създаден в Съветския съюз. Самолетът е предназначен за близка въздушна поддръжка на сухопътните войски над бойното поле.

Страната ни има 14 броя от самолетите. От тях осем бяха модернизирани през 2020-2021 в Беларус.