0

84 000 лева заделя администрацията на президента Румен Радев за следващите 18 месеца за доставката и изработката на държавни награди - ордени и медали. 

Това става ясно от обществена поръчка, пусната от „Дондуков“ 2. Оферта по нея традиционно подава само Монетният двор към БНБ. През 2022 година сумата по договора е била 80 400 лева. В предложението си от Монетния двор посочват единичната цена на всеки един от ордените - общо 24 артикула. 

Позлатени 

Разнообразието идва от това, че някои от тях са от първа до трета степен и с различни акценти - с мечове или без. Тези от първа степен обикновено са позлатени, от втора - посребрени, а от трета са с бронзово покритие. 

Най-висшето ни държавно отличие е орден „Стара планина“ с лента. Цената му без ДДС е 1730 лева, а с налога сумата набъбва до 2076 лева. Скокът на суровините и инфлацията явно е оказала влияние на цените, защото преди година същият е струвал на администрацията на държавния глава 1573 лева, което с 20% ДСС стига до 1887 лева. Той обаче върви и с миниатюра. Звездата е петолъчна, изработена е от месинг или мед и полирана. С него се награждават български и чужди граждани - държавни глави и премиери, министри, политици, обществени и културни дейци, военни лица и представители на духовенството, които имат изключително големи заслуги към България. 

Огърлие 

Орденът „Св. св. Кирил и Методий“ е под формата на кръст. Този с огърлие обаче е три пъти по-скъп от обикновения. Цената му е 3328 лева без ДДС. С данъка сумата стига до близо 4000 лева. Само година по-рано цената е с около 300 лева по-малко. В комплекта идва и медальон „Република България”. Орденът „Св.св. Кирил и Методий“ първа и втора степен е между 960 и 999 лева. Сред отличията, които може да присъжда президентът Румен Радев, е орден „Мадарски конник“. Преди да напусне България, „Мадарски конник“ получи и бившият посланик на САЩ у нас Херо Мустафа. Този с мечове излиза 842 лева, а без такива - 799 лева. Сред колекцията от държавни отличия са орден за храброст, за военни заслуги, за граждански заслуги, както и един медал. Последният струва само 563 лева. 

 При официални вечери: Хранят чуждите държавници с 4-степенно меню

Най-малко 4-степенно е менюто при официалните вечери и обеди, с които гощаваме при визите чуждите държавници у нас. Министерският съвет разчита на външни фирми за резервациите на хотели в чужбина при командировки, но същото важи и при организирането на събития у нас. От кабинета са публикували обществена поръчка за осигуряване на конферентни услуги и хотелски настанявания. Срокът за изпълнение е 24 месеца, а предвидената сума - над 1,2 млн. лева без ДДС. Чуждите делегации се настаняват в 4-звездни хотели. Обедното меню трябва да включва поне 3 вида супи, а вечерите поне 4 вида салати. Най-малко 4 вида трябва да са и предястията, десертите и основното. Задължително трябва да има едно вегетарианско ястие и едно с риба.