0

П арите за командировки трябва да се вдигнат поне колкото е инфлацията, съобщи за „Телеграф“ шефът на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Димитрина Горанова. Така от 20 лв. на ден, ако нощуваме по работа в друг град, трябва да ни плащат поне 28 лв.

Изчисления

Горанова изтъкна, че командировъчните не са променяни от 1 януари 2011 година и инфлацията оттогава според данни на националната статистика е 38 процента. „Минимум с толкова процента трябва да се повишат и командировъчните“, обясни Горанова. Така за ден в друг град без нощувка работодателят трябва да плати вместо сегашните 10 лв. - 14 лв. Ако преспим в друг град заради служебна мисия, трябва да ни платят вместо сегашните 20 лв. - 28 лв. Според изчисленията за два дни трябва да вземем не общо 40 лв., а 56 лв. Горанова подчерта, че увеличението с 38 на сто е минималното увеличение, което трябва да се направи.

Предложение

Предложението за увеличението на командировъчните пари ще бъде внесено в Министерството на финансите, каза още Горанова. „Да видим дали ще има правителство или ще е служебно и тогава ще се внесе предложението, за да се актуализират лимитите“, уточни още тя. И допълни, че командировъчните суми трябва да бъдат съобразени с настоящите ценови равнища.

Миналия ноември и ВСС вдигна максималния размер за нощувка при командировка на магистратите и служителите в страната. Те вече имат до 150 лв., а не 120 лв., за нощувка в София и в местата от национално значение – Банско, Велинград, Хисаря, Сандански, курортите Албена, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, Слънчев бряг, Елените, Дюни, Боровец и в комплекса Международен младежки център – Приморско. В областните градове магистратите и служителите вече могат да нощуват за до 106 лв. вместо за 85 лв., а във всички останали населени места – за до 94 лв. вместо за 75 лв. За председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, както и за главния прокурор, парите за нощувка са 200 лв.