0

П ришълци от чужди държава атакуват рушаштия се паметник Бузлуджа! Затворените врати не ги спират, откакто социалистическата чиния е оставена без охрана, алармират от “Проект Бузлуджа” и хвърлят ръкавицата към областния управител на Стара Загора Ива Радева. 

Кадри от върха показват как нашественици проникват през металните врати във вътрешността на най-големия монумент на комунистически режим. 

Това се случва, докато на реставраторите от “Проект Бузлуджа” е отказан достъп, тъй като местната губернаторка “под влияние на атмосферните условия голяма част от вътрешните стени са компрометирани и част от армировката е оголена и корозирала”. Твърдение, което от организацията отхвърлят. Екипът на “Проект Бузлуджа” се бори от 2015 г. за съхранението на паметника, който е един от 7-те най-застрашени културни обекта в Европа и дори успява да привлече средства, включително и от Министерство на културата да стабилизиране на рушащите се мозайки. 

От “Проект Бузлуджа” посочват, че достъпът им до чинията е прекратен със заповед на областната Ива Радева в началото на декември миналата години. Тогава е премахната и физическата охрана на социалистическото чудо. От организацията твърдят, че освен издадената забрана от тях са били иззети ключовете за сградата и е била изключена системата за мониторинг от сензори и камери, които алармират при опасност за мозайките. 

"Без системата за мониторинг и без право на достъп, мозайките са отново изложени на риск". По-лошото е, че прекъсването на полицейската охрана означава сигурно разрушаване на всичкия положен труд до момента.Само един удар и цяло мозаечно пано, което сме стабилизирали камъче по камъче, може да бъде срутено. Само едно макетно ножче и навесите вече няма да предпазват мозайките. Най-лошото е, че нерегулираният достъп може да доведе до нещастен случай, защото посетителите не следват обезопасените пътеки, а се катерят, влизат в подземия и други опасни зони", се казва в позицията на “Проект Бузлуджа”. 

Областната управителка Ива Радева ще отговори на упреците на реставраторите на нарочен брифинг в сряда.