1

А ко заложниците са с български произход и нямат български документи, трябва по-скоро да ги направим наши граждани. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова във връзка с информацията, че в Газа има двама заложници на "Хамас" от български произход.

"Смятам, че това е наша първостепенна задача по-скоро да ги направим български граждани, още повече, че практиката показва, че по-лесно се освобождават тези, които имат двойно гражданство", коментира Йотова пред журналисти по повод съобщената от вицепремиера Мария Габриел след завръщането им с премиера Николай Денков от Израел информация.

УЖАСЪТ НИ ЗАСТИГНА: Хамас хвана двама българи!

С уточнението, че не е чула изявлението на Габриел, Йотова обясни, че първото нещо, което трябва да се направи, е да се изясни какво е състоянието им като български граждани и по най-бързия начин, ако има някаква връзка с тях и те имат желание, да получат български документи.

"Като институции това е най-малкото, което можем да направим в много бърз порядък, преминавайки цялата процедура. На второ място, отбеляза тя, България участва в различни международни институции, форуми, нива и навсякъде трябва да поиска освобождаването на своите граждани, ако те вече са с български документи", допълни вицепрезидентът.