0

Д нес в София се проведе награждаване на отличилите се есета по проект на МВР за подобряване координацията и диалога между полицията и ромското общество. Целта на проекта е подобряване положението на ромското население чрез засилена координация и диалог между полицията и ромското общество. Ирена Йочева ученичка в 10 ,,Б’’ клас при ПГ ,,Ген. Владимир Заимов’’ Сопот бе отличена с първа награда в категория до 16 г. Заедно с Йочева на церемонията бяха нейната майка и директорът на гимназията Георги Генов. 
Ирена споделя, че върху тези теми трябва да се набляга и говори, както и че младите хора трябва да се ангажират по тези въпроси. 
Главна мотивация за написването на есето ,,НЕ’’  на различията, ,,ДА’’ на толерантността и интеграцията е именно това. 


Талантливата Ирена е категорична, че огромна подкрепа е получила от учителят си и по Български език и литература Светлана Дъбенска и от класният си ръководител Пламена Ненкова. 
,,Сърдечния ритъм няма цвят, език, фигура. Светът е объркано място, но ние можем да го подредим. Като започнем от там да обичаме и приемаме самите себе си. 
Съпричастността, любовта, грижата не са еднократен акт, проявяващ се на празник. Те са отдаване във всеки момент. Трябва да съблечем предразсъдъците от себе си и  бъдем една идея по смели. Стремежът ни трябва да е изразен към  душевно израстване, защото всичко друго са просто едни статистики. Цялата режисура е в главите ни. Всичко тръгва от мисълта’’, се чете в част от есето на победителката.