0

С лужебният кабинет е изпратил искане за удължаване на срока за офертата за американските танкери за втечнен газ. Това стана ясно от думите на говорителя на правителството Антон Кутев, който увери, че ще получим отсрочка. „Нито енергийната криза, нито кризата с цените могат да бъдат отлагани. Трябва да се вземат мерки веднага", заяви той. Кутев коментира още, че има осигурен газ до края на септември, което са количества само за месец и половина напред. „Няма нито едно голямо предприятие, което може да си направи сметките при това положение. Дали ще има газ до края на годината е изключително важно. Ние сме в криза“, коментира той пред БТВ. Кутев увери, че не са се отказали от американските танкери и няма реваншизъм.

Модели

По думите му нито една молекула газ не е преминала по газовата връзка към България. „Това, че газовата връзка с Гърция ще заработи в началото на октомври, е прекрасно, но тя трябваше да заработи през август. Предишното правителство още през април знаеше, че има война в Украйна и че газовите доставки са застрашени. Заедно с това направихме всички усилия да обявим търг за доставките до края на годината на втечнен газ“, каза още говорителят на правителството. Той добави, че едно е да искаш оферта, друго е да обявиш търга за доставка, който е съвсем друг механизъм и който гарантира в съвременното общество добрите цени. "В най-кратък срок ще направим всички възможни модели, ще изчислим точните количества газ, които трябват на България до края на зимата, посочи той.

Разговори

На въпрос при какви услови ще се подходи към подновяване на договора с "Газпром" Кутев уточни, че това ще се знае до седмица-две и решението няма да бъде взето самостоятелно от служебното правителство, а след разговори със синдикати и работодатели. Попитан дали ще се вземе предвид и протестът на гражданите пред президентството, говорителят на кабинета "Донев" поясни, че властта ще се допита "до всички организации, които са легитимни да представляват гражданския вот". Според него България няма нужда от нови политически формации в отговор дали е необходима нова левица или някакво ляво обединение. Кутев даде да се разбере, че до момента от кабинета не усещат подкрепа, но не я и очакват. „Ние няма да влезем в политическите битки, а нашата работа е да подготвим честността на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври“, каза той.