0

И сканите от Украйна зенитно-ракетни комплекси С-200 ще дефилират на парада за Гергьовден.

За първи път след пандемията Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан с бойна и специална техника.

Освен С-200 на жълтите павета ще бъдат показани и С-125, модернизирани танкове Т-72, бронетранспортьори „Гардиън“, „Пустинни котки“ на Военна полиция и бронирани джипове „Мерцедес“, казаха от щаба по отбраната пред „Телеграф“.

В небето пък ще летят изтребители МиГ-29, самолети „Спартан“ и вертолети „Кугър“.

ПВО

Преди около десет дни стана ясно, че САЩ водят разговори с партньори в НАТО за предоставяне на военна помощ за Украйна, включително и изпращане на съветски системи за противовъздушна отбрана.

Световните медии предадоха, че щатският министър на отбраната Лойд Остин ще проведе разговори със Словакия и България за системите С-300. Ако те се съгласят, ще им бъдат предоставени ракети „Пейтриът“, предаде „Дойче веле“.

От правителството и МО нямаше коментар по случая. Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов обаче призова в отворена позиция да дадем на Украйна ракети С-200 и да се превъоръжим с пари от американски фонд.  

Военни експерти коментираха, че няма как да предоставим С-300, тъй като в момента те са най-модерните ни системи за ПВО и разполагаме само с 10. Използват се за охрана на АЕЦ „Козлодуй“ и на София. Затова и се преминава към разговори за следващите в списъка - С-200.

Светини

За първи път церемонията по освещаване на бойните знамена и знамената светини  ще започне с един час по-късно. „Началото е обявено за 10 ч. на площад „Княз Александър I”.

Веднага след това започва военният парад. Промяната се наложи заради ремонта около храм-паметника „Св. Александър Невски“, коментираха още от щаба по отбрана пред „Телеграф“.

Оттам допълниха, че командващ на Гергьовския парад ще бъде началникът на пехотата ген. Деян Дешков.

По традиция крак ще набиват военни от различните подразделения в армията, от специалните сили, военните училища и вузове, гвардията. Тази година няма да има македонска рота, допълниха още от армията.