1

Б ай Ганьо Балкански и футболната легенда Христо Стоичков да бъдат върху българската национална валута. Това предлагат деца, участници в конкурса „Моята паричка“. Според условията на конкурса в него могат да участват деца от 6 до 12 години от цялата страна.

Идеята Бай Ганьо да е върху банкнота е на 11-годишната Виктория Колева от Аксаково. Банкнотата е наречена „ганьовка“ и е с необичайния номинал от 161 лв., който е свързан с навършващата се годишнина от рождението на „бащата“ на героя Алеко Константинов.

Идеята на Виктория Колева

Ликът на Камата пък е поставен върху банкнота от 100 лв. от 10-годишната Ивон Дачева от Пловдив.

Сред останалите личности, избрани от децата за достойни да красят парите, са още: Орфей, Моцарт, Васил Левски, братята Кирил и Методий, баба Тонка, Лили Иванова, Валя Балканска, Стефан Данаилов, Дан Колов, Гунди и други. Някои деца са поставили на банкнотите рисунки на собствените си семейства, емблеми на футболни отбори, приказни герои.

А 7-годишната Гери Тетимова от Пловдив е разположила върху проекта на своята банкнота просто фунийка сладолед. Виктория Алексиева пък е преименувала нашата банка на Национална жабешка банка.

Най-големият номинал е предложен от Василена Добринова от Сливен - 1830 лв. Това всъщност е годината на раждане на Панайот Хитов. Най-много гласове обаче досега е събрало предложението на Кристияна Иванова от Русе, на 10 години, която е изобразила върху своята банкнота една щастливо усмихната акула.

„Моята паричка“ е инициатива, насърчаваща финансовата грамотност на децата. В центъра е поставен конкурс, който цели да провокира любопитството им по отношение на темата за парите и личните финанси“, обясняват организаторите.