0

Щ етите от наводненията в област Монтана през юни са за над 40 милиона лева, съобщи областният управител Валери Димитров.

Пороите са нанесли поражения за над 20 милиона лева в община Берковица и за около 15-16 милиона лева в община Монтана. В община Георги Дамяново също има щети от стихията, а също и в община Лом.

Общините са описали подробно всички поражения и са изпратили докладни записки до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет с искания за отпускане на суми. Общините настояват и за ритмично отпускане на средства за превенция на наводнения, за да се избегне след това даването на повече пари за възстановяване на щети. Общините настояват и за отпускане на средства за подпомагане на пострадалите домакинства.

В Берковица до момента са изплатени 23 000 лева, в Монтана - 28 000 лева, в Чипровци и Георги Дамяново - 3 000 лева. Анкетирането на пострадалите продължава, съобщи още областният управител.

При поройните дъждове през юни, които валяха почти без прекъсване, много реки в Монтанско излязоха от коритата си и се разляха на разстояния до 400 метра от тях, язовири преляха през преливниците и имаше опасност от откъсване на диги, хора бяха евакуирани, водата заля много приземни етажи на сгради, дворове, лозя, ниви, градини със селскостопанска продукция, откъсна мостове, отнесе настилки от улици и разруши други съоръжения по инфраструктурата.