0

Б ългарският институт INSAIT направи исторически пробив с 16 статии на конференцията CVPR - най-цитирания форум за изкуствен интелект и компютърно зрение в света. Този успех е безпрецедентен за страната ни в тази сфера и ни нарежда в топ 10 в Европа.

Успехи

България вече има сумарно повече статии от всички държави в Източна Европа, взети заедно. INSAIT изпреварва и всеки един университет от страни като Израел, Холандия, Финландия, Австрия, Дания, Естония, Норвегия, Швеция, Испания, Италия и други.

Чрез INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски” за първи път от 40 години учени от българска институция публикуват статии на този форум. CVPR (хирш-5, индекс 422) е както най-авторитетният форум в областта на изкуствения интелект в света, така и на четвърто място сред всички научни форуми наред с Nature, The New England Journal of Medicine и Science.

Статиите от INSAIT включват 6 стратегически направления като изкуствен интелект за разбиране на човешки движения, изкуствен интелект, който разбира видео, снимки и текст едновременно, автономно шофиране, генеративен AI, квантови изчисления за изкуствен интелект, изкуствен интелект за крайни устройства и други.

Конкурс

19 ученически проекта и техни учители бяха отличени като най-добри сред участниците в конкурса „Наследник съм на …“, който е част от националните чествания на 110-годишнината от Балканските войни (1912-1913). Надпреварата, организирана от Министерството на отбраната и Централното военно окръжие съвместно с Министерството на образованието и науката и Съюза на ветераните от войните на България, беше за есе или разказ. Целта му беше да провокира интерес сред учениците към българското военноисторическо минало, както и да ги включи в съхраняването на родовата историческа памет чрез изследователска дейност, свързана с участието на техни предци в Балканските войни. В конкурса участваха ученици от цялата страна, разделени в две възрастови групи - от V до VII клас и от VIII - XI клас.