0

Б ългарски ученици се разписаха с исторически успех в рамките на Международната олимпиада по биология, която се проведе в Ереван от 9 до 18 юли.

Тази година олимпийците ни по биология постигнаха изключителен успех, след като и четиримата ни национални състезатели спечелиха медали в оспорваната надпревара сред над 250-те представители на 62 страни от целия свят, съобщиха от пресцентъра на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Националният ни отбор по биология, който участва на IBO 2022, бе съставен от класиралите се ученици на първите четири места на Националната олимпиада по биология и здравно образование.

Златен медал и историческото второ място в класацията завоюва единадесетокласникът от Софийската математическа гимназия Петър Жотев.

Борислав Стоянов от 125-то Средно училище "Проф. Боян Пенев" си заслужи сребърен медал, а Любослав Стефанов от Първа частна математическа гимназия (ПЧМГ) и Яна Атанасова от Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) грабнаха бронзови-

Ръководители на отбора са проф. Албена Йорданова от Медицинския факултет на Софийския университет, доц. Снежана Томова от Биологическия факултет на Алма матер и д-р Радослав Александров от Института по молекулярна биология при БАН.