1

И сторически момент за АЕЦ "Козлодуй" – така енергийният министър Владимир Малинов определи края на процеса по внедряване на първото алтернативно ядрено гориво на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", предаде БНР.

В изпълнение на своята програма за диверсификация на ядреното гориво, Централата сключи договор с "Уестингхаус илектрик" - Швеция за доставка на гориво. Първата пратка пристигна миналия месец, а горивото получи лиценз от Агенцията за ядрено регулиране.

АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво. Наличното ще се използва за резерв. Това допълни изпълнителният директор на компанията Валентин Николов, съобщи NOVA.

Малко след 14.30 часа във вторник е поставена последната от първите 43 касети с ядрено гориво от "Уестингхаус" в Блок 5 на АЕЦ "Козлодуй". Очаква се блокът да бъде пуснат в експлоатация отново на 9 юни. Директорът на централата коментира, че цената на американското гориво е сходна с тази на руското.

Междувременно продължават и преговорите с френската "Франатом" за ядреното гориво за 6-и блок. "Ние, в 4-годишния период, трябва да завършим диверсификацията, която е толкова необходима на България предвид и геополитическата обстановка. И може би в Югоизточна Европа, ние сме първата централа, която стартира преди 50 години. Сега също ще бъдем първата, която ще имаме изцяло диверсифицирано гориво в нашата централа", посочи Валентин Николов.