0

К ина Атанасова – една обикновена жена от Царево, която може да срещнете всеки ден по улиците на курортния град. От година и половина работи към Общината и се ангажира със здравето на бездомните четириноги. Тя е и един от първите доброволци, които се втурват часове след наводненията да спасят изоставени и забравени животни. Спасява живота на 11 кучета, а няколко други са върнати на собствениците им живи и здрави, въпреки стресът, който са преживели по време на апокалипсиса в Царево.

"Едно ромче ми помогна да преминем реката, носеше ме на раменете си, за да стигнем от другата страна, където имаше още завързани на синджир 4 кучета. Беше належащо да ги освободим, иначе щяха да се удавят. През цялото време не спираше да вали. Храната не беше толкова важна, три дена ги оставихме отвързани само и само да оцелеят, да си намерят кътче да се скрият. После отидохме по-нагоре, до друго място, където същото момче ми съдейства да видим дали са живи кокошките на живущи в района, които се бяха евакуирали“, разказва Кина, която протяга ръка в най-тежкия момент за четириногите, затворени зад решетките на домовете на местни жители.

Вчера тя и дъщеря й са спасили бездомно женско куче и малките му палета – 6 кутрета, като едно от тях все още в неизвестност. Четириногото семейство живеело в района на магазин „Болеро“ в Царево, но често пъти посетители на обекта им ритали купичките и настоявали да бъдат „изселени“ оттам.

"По чудо са оцелели. Всеки ден ги проверявахме дали живи, защото няма къде да ги приютим. Управителката на магазина постоянно ни казва: „Разкарайте ги тези животни“. Благодаря на Маргарита Пеева от Аnimal SOS Burgas, която въпреки че приютът им е пълен, успя да намери място за майката и палетата й. Едно от тях все още го няма, но усилено го търсим. Бяха целите мокри, много изплашени и гладни. Дойдоха от приюта, качиха ги в микробусче и ги откараха“, казва Кина.

По думите й, всеки ден се появяват нови животинки, избягали от различни места, къщи или складове, където са били вързани по дворовете и са се уплашили от вълната, която заля Царево, но лека-полека нещата вече се нормализират и всички любимци се връщат в домовете си. 

Кина Атанасова нарича д-р Даниела Йорданова, която загуби живота си при наводнението, своя приятелка. Говори за нея с умиление и си спомня с любов личността й. Описва я като усмихнат и страхотен човек, помагащ от сърце. Смята, че именно любовта към животните, в онзи кошмарен момент, когато над Царево се изсипват около 300 л/кв.м, е причината тя да се върне във ветеринарния си кабинет и да им помогне.

Преди няколко месеца д-р Йорданова осиновила две бездомни и доста големи кучета, ваксинирала ги, чипирала ги и дори им купила къщичка - точно срещу входа на клиниката й. Полага изключителни грижи за двете кучета, а едното дори нарекла Мечо, въпреки че било с бяла козина и черни петна. 

"Точно до ветеринарния й кабинет живее свекърва й. Аз съм сигурна, че тя се е върнала да освободи от синджира кучетата и да види свекърва си. Но за съжаление никога няма да разберем какво точно се е случило. Тя беше изключителен човек. Професионалната й липса също ще се усеща, защото нейният кабинет беше единственият в Царево. Всяко бездомно куче е лекувано при нея. По програмата от Общината водим четириногите при д-р Байкушев в Ахтопол за кастрация, но всички други манипулации правеше именно д-р Йорданова. Тя обичаше невероятно много всички животни. Нейните кучета ги държеше вързани, защото понякога в кабинета идваха животни, които са по-агресивни или пък ловджийски  и нямаше как да бъдат на едно място", спомня си Кина. 

Кучетата на д-р Йорданова все още ги няма, синджирите и порутената им къщичка обаче напомнят за дома, който им е била осигурила. 

Статистиката показва, че за последните дни 11 кучета вече са върнати на семействата им, а едно бездомно четириного намери нова постеля в къщата на софиянец, който днес го е осиновил. 

Кина Атанасова казва, че обича животните повече дори от хората. Когато по време на обход намери четириного, за часове успява да открие стопаните му или да му намери ново семейства. Не са малко случаите и когато не успява, тогава ги кастрират и отново биват пуснати на свобода по улиците на Царево, тъй като многократно е получава откази от приютите в района, поради липса на свободни места. 

"Назад във времето много пъти съм се молила на приюти да ми помогнат и да приберат бездомните кучета, защото обикалят Царево - колите ги газят, други ги подритват, защото не са породисти... и не всеки обича животните. Обаждала съм се в Кошарица, в Несебър, но отговорът почти винаги е, че са препълнени. Днес ми се обадиха от Animal SOS Казанлък и казаха, че подготвят акция и събират храна и лекарства за животните, и ако това се случи, в неделя ще дойдат в Царево. Ще бъде страхотно. В момента в Царево няма друг ветеринарен кабинет, след като потопът погълна помещението на д-р Йорданова, нямаме и друг лекар. Разчитаме на помощта и подкрепата на д-р Байкушев в Ахтопол. Няма къде другаде. От мен запомнете: Кучетата са благодарни и обичат. Когато направиш добро на животните, те го помнят и ти отвръщат с добро", казва Кина Атанасова. 

*Автор: Флагман.бг