0

В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата полицаи, съпричастни към катастрофата, причинена на Околовръстния път на София от Димитър Любенов, увери пред БНР служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. По думите му вече са отнети служебните карти и личното оръжие на полицаите, които бяха отстранени за тежкия пътен инцидент, при който загина френски гражданин призори на 25 септември.

"Изключително бързо "Вътрешна сигурност" направи всичко необходимо. Първо стана ясно от медиите, че вероятно има съпричастност или странно поведение на полицейски служители на място, визираше се една служителка особено, за която имаше данни, че се е държала по неадекватен начин. Събрахме доказателства. Установи се, че е имало патрул с двама полицаи - този патрул е нарушил служебните си задължения и е процедирал по начин, неприемлив от наша гледна точка", коментира Демерджиев.

Няма данни, няма камери, които да са заснели предаване на сума пари. Има установено паралелно движение за определен период от време, обясни той. Вътрешният министър каза още, че с прокуратурата имат различни разбирания за скорост и "те доста често подхождат по-лежерно", като упрекна държавното обвинение в изкуствено създаване на проблеми. Не отговарят на истината и фактите по делото и не кореспондират с предвидените изисквания

"Как да градим доверие в тази ситуация? как да градим взаимодействие в тази ситуация? Ако хората си взаимодействат, те не се подвеждат с цел да бъде дискредитирана едната страна", заяви Иван Демерджиев по повод противоречията между МВР и прокуратурата по отношение на разследването на катастрофата.

В края на мандата си, той запита кога друга система в държавата ще последва МВР и "ще идентифицира хората, които не изпълняват служебните се задължения или ги нарушават", както и "колко години трябва да чакаме за това". Демерджиев обвини за ситуацията главния прокурор Иван Гешев. По думите на вътрешния министър МВР е честен партньор и всичко, което знае, своевременно стига до прокуратурата. Той каза още, че е дал указания на шефовете на областните дирекции да му докладват за случаи, в които действията на МВР се саботират

По темата с изборните нарушения министърът той коментира:

"Традиционно има лица, готови да продадат гласа си, въпреки машините. Този път обаче много по-малко бяха тези, които проявиха желание да купуват такива гласове. Голямата част от тях бяха следени от полицията по места до последния момент - дали ще посегнат към тези гласове. В огромната си част те не посегнаха към тези гласове. Предполагам, че е комплекс от причини. Вероятно не са имали толкова голям интерес, осъзнавайки ситуацията, в която се провеждат тези избори. На това повлияха и много интензивните действия, които бяхме предприели. Техният ефект се видя, включително с ниската избирателна активност на места, където при купен вот тя нараства лавинообразно".

Демерджиев изтъкна, че МВР е установило "парите, коя политическа сила ги дава". "Прокуратурата не обича да разследва хората, които управляваха България допреди известно време, преди да започнат служебните кабинети. С такова впечатление оставам аз", подчерта той.