0

Г лавният прокурор Иван Гешев отказа да си подаде оставката и демонстративно я скъса по време на пресконференция

"Като главен прокурор съм работил само и единствено за България, българските граждани и тяхната сигурност. За мен думи като родина, татковина, отечество, мъжка дума, чест, вярност към приятелите, колкото и старомодно - означават нещо. Може да съм допускал грешки и това е нормално. Може да съм казал нещо непремерено някъде, но всичко е било само и единствено в интерес на хората и народа. Сега може би очаквате това, което ще кажа", каза той.

Бойко Кичуков

По думите му вчера е бил поканен до 10 дни да подаде оставка, "иначе щяло да бъде натиснато "enter" и да бъдат публикувани клипове, включително и за семейството ми".

"Не ме е страх! Страхливият умира всеки ден. смелият - само веднъж. Историята помни смелите. Аз не знам дали съм смел, но правя каквото трябва, пък да става каквото ще. Като главен прокурор съм работил само и единствено за България. Думи като „родина”, „чест”, „вярност към приятелите”, колкото и да е старомодно, означават нещо. Може да съм допускал грешки, но това е нормално.", заяви Гешев пред медиите в понеделник.

Бойко Кичуков

Той определи покушението срещу него като "целенасочен опит да бъде убит". И допълни, че експертизите ще покажат какво точно се е случило на 1 май. До момента той не говорел по темата "по лични причини".

Гешев се оплака от медийна атака срещу прокуратурата и в частност - срещу самия него. "Целта  е, ако може да бъда привлечен като обвиняем и прокуратурата да бъде овладяна", заяви обвинител номер 1.

"Ще изложа хронологията на атаките на политическата мафия, олигархията и престъпността и защо се случи всичко това. Опитах да променя каквото мога в живота на българските граждани и да подобря тяхната сигурност. Започнах с битовата престъпност, продължих с организираната престъпност и ЕК заяви, че този проблем е решен. Разследвах руските атаки, даже някои бивши премиери подаряваха на Путин кученца, каракачанка. Продължихме с олигарси, които сега се крият в Дубай, в Сърбия. Прокуратурата беше атакувана безогледно, обединиха се политическата мафия, престъпниците, олигархията и всички, които искат да продължат да крадат. Надявам се днес да бъде края на този олигархичен модел, допълни той и апелира политиката да излезе от съдебната власт:, добави още той.

Бойко Кичуков

"Преди месеци получих предложение, за което ми казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик или в Израел, или в Турция. А евентуално и да имам политическа кариера, може би в неговата партия. Не го взех на сериозно, но явно е започнало всичко още тогава. После в Украйна казах, че ако Путин дойде в България, ние ще го предадем на Международния наказателен съд. Не зная дали има връзка, но това беше началото. Последва опитът за атентат, който беше шок за мен. Това е целенасочен опит да бъда убит. Към това разследване ще се включат Европол и други наши партньори и съм сигурен, че истината ще излезе наяве, категоричен беше Гешев. Той заяви още, че е подценил последващата медийна атака срещу него и прокуратурата. Знаете кои са партиите от т.нар. демократична общност, които от години ме атакуват, знаете техните готвени закони, като този за контрол на главния прокурор. Това е опит за отстраняване на главния прокурор и овладяване на прокуратурата, покушение срещу върховенството на закона в противоречие с всякакви европейски ценности", каза Гешев.