0

 

Десет са достоизбираемите кандидати за нов владика на Сливенска епархия. Епархийските избиратели ще излъчат двама от тях, които са събрали повече от половината от гласовете им. Т

Това ще стане на 18 февруари, когато ще се състои епархийският избор за нов Сливенски митрополит, реши на редовното си заседание от Светия синод на БПЦ-БП. Ако Светият синод на заседанието си на 24 февруари, след като изслуша доклада на наместника на овдовелия епархийски престол и разгледа постъпилата документация счете избора за валиден и организиран по надлежния ред, в следващата неделя - 25 февруари, ще се състои и каноничният избор.

На него един от двамата епископи ще бъде избрани канонично от Светия синод.

Изисквания

Съгласно член 83 от Устава на БПЦ кандидатът за митрополит трябва да е пребивавал в манастир 3 години и да е служил като цяло в църквата 10 години и да има висше богословско образование.

Също така трябва да отговаря и на определени възрастови рамки – той трябва да е навършил 35 години и да не е по-възрастен от 70 към датата на избора. Понастоящем в епископата на БПЦ се числят: Крупнишки Инокентий, Месимврийски Яков, Адрианополски Евлогий, Тивериополски Тихон, Велички Сионий, Проватски Игнатий, Агатоникийски Борис, Знеполски Арсений, Белоградчишки Поликарп, Агатополски Йеротей, Мелнишки Герасим, Смоленски Висарион, Константийски Михаил, Браницки Пахомий, Главиницки Макарий, Велбъждки Исаак.

Проватски Игнатий и Агатоникийски Борис са под запрещение, Тивериополски Тихон е надхвърлил пределната възраст, а според запознати Инокентий Крупнишки е в лошо здравословно състояние.