0

Г ората освен повод за радост, може да носи и много тревога. Пожарите у нас това лято нанесоха огромни щети. Засегнатите земеделски производители ще бъдат компенсирани с 1,9 милиона лева от държавата. До края на този месец Министерството на земеделието и храните съвместно с държавните горски предприятия ще изготвят план за възстановяване на опожарените гори.

България се нарежда на второ място, след Кипър, по горски пожари в Европа. Това сочат данните на Европейската информационна система.

От началото на годината до момента са възникнали над 500 горски пожара в страната. Засегнатата площ е над 170 хиляди декара. Като при 10% от тях дървесната растителност е напълно унищожена. Статистиката сочи, че 63% от пожарите в горските територии са възникнали поради небрежност, а при 27 процента причините са неизвестни. Само 3 процента са умишлените.

Залесяването с черен бор започна първо от землището на пазарджишкото село Лесичово, където пламъците погълнаха над 80 декара борова гора. 

„Залесихме 35 декара площ, която е основно с черен бор и покрай самата площ сме залесили с космат дъб, като превенция покрай пътищата от горски пожари. Предстои Панагюрище, след село Елшица там също имаме предвидено залесяване тази година есента 60 декара от цер. След като направим обход след пожара, уточняват се площите, където трябва да влезем и в рамките на три години да направим залесяване“, заяви инж. Атанас Станков, експерт в ЮЦДП- Смолян.

Над 170 хиляди декара гори са унищожени от пожарите това лято, най-много са в Южна България. Жегата и безотговорно изхвърлените фасове са сред най-честите причини, както и зарязаните след пикник стъклени бутилки. Не рядко в гората се горят кабели, за да се оголят ценните метали в тях и да се върнат на вторични суровини.

184 земеделски производители, пострадали от пожарите ще бъдат обезщетени от държавата. Сред тях са собственици на животни, трайни насаждения и етерично-маслени култури. Пчеларите, чийто кошери са унищожени също могат да получат компенсации. До момента са изплатени близо 260 хиляди лева помощи на земеделски стопани, пострадали от пожарите това лято.