0

Б ългарските граждани, заявили желание да напуснат Ливан, ще бъдат евакуирани с правителствения самолет, съобщи във Варна министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той бе в морската столица, за да поздрави курсантите и студентите от висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" при откриването на новата учебна година.

Списъците с имената все още се уточняват, според информацията към този момент два полета ще бъдат достатъчни, допълни Запрянов.

Екип на Държавния авиационен оператор е в готовност да излети за Ливан незабавно щом има зелена светлина за осъществяване на полета, с който стартира поетапната евакуация на сънародниците ни. Това е докладвано на служебния министър-председател Димитър Главчев на среща тази сутрин в Министерския съвет по повод ситуацията в Бейрут, съобщиха междувременно от пресслужбата на служебния кабинет. 

Определени са и служителите от българското външно министерство, които ще придружават първата група български граждани. 

Към момента сред завръщащите се с организирания полет българи няма такива, които да са заявили нужда от настаняване. Въпреки това Министерството на вътрешните работи е в готовност да окаже съдействие с базите си.

Продължават да бъдат разглеждани и други варианти за евакуация на сънародниците ни от Бейрут.

Приоритет при евакуацията ще бъде даден на семействата с деца и уязвимите групи. Това беше решено на свиканата вчера от премиера Димитър Главчев среща в Министерския съвет, с участието на представители на Министерството на външните работи, Министерството на транспорта и съобщенията, секретариата на Съвета по сигурността и службите, припомни БТА.