0

П оследните данни на Евростат сочат, че в България изхвърляме 93 кг храна на човек годишно. Датчаните прахосват тройно повече на глава от населението. „Това е проблем в цялото общество, не само в България и Европейския съюз, но и в целия свят. В ЕС изхвърлят над 59 тона храна, която е била годна за консумация. Храна като отпадък генерираме най-вече от домакинствата. Трябва да се замислим малко повече как консумираме и как купуваме хранителни продукти”, коментира в предаването „Социална мрежа” по NOVA NEWS Гергана Петкова от Сдружение „За достъпна и качествена храна”.

По нейни думи предлагането се определя с търсенето. „Ако не консумираме толкова много, защото сме презадоволени, цената на определени продукти продукт ще намалее и всички населения по света ще имат възможност да имат достъп до тези продукти”, посочва още Петкова.

„Храната изхвърлена за година в света струва на глобалната икономика 1 трилион долара”, каза Биляна Константинова от Фондация „Mate Kitchen”.

Според нея всеки човек трябва да има хранителна съвест. „Не го правим, за да спасим света, а заради себе си и собственото си светоусещане”, посочи още Константинова.