0

Г лавният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев напуска поста си по свое желание, съобщи БНТ.

Премиерът в оставка Николай Денков разкри причината поради, която се наложило да подаде молба за напускане. По думите на Денков е имало напрежение между него и вътрешния министър Калин Стоянов. 

"Това, което знам, е, че Коцев от доста време е под сериозен натиск от страна на министъра да напусне, защото не можели да работят заедно. Всъщност от поне месец-два ми казва, че има колебания дали може да остане, защото не успява да си върши добре работата", посочи Денков. 

Живко Коцев пое поста през септември 2023 г. по предложение на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Той зае мястото на главен комисар Петър Тодоров. 

Тогава президентът Румен Радев определи мотивите към предложението за отстраняване на главен комисар Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР като изцяло политически.

Живко Коцев е постъпил на работа в системата на МВР през 1991 г. като полицай в СДВР. Работил е като инспектор в сектор „Престъпления против личността и грабежи“, началник на сектор „Грабежи“, началник на Четвърто РУ-СДВР, директор на ОДМВР-Велико Търново, заместник-директор на СДВР, директор на ОДМВР-София.