0

Д ържавният глава Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание - тази на ГЕРБ-СДС. Това е проф. Николай Габровски от болница "Пирогов".

„Уважаеми, г-н Габровски, връчвам Ви проучвателен мандат за съставяне на правителство. Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на МС, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност”, заяви Радев, връчвайки папката на Габровски.

„За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички усилия, за да има България работещо правителство. Ще положа всички усилия да предложа кабинет по-далеч от политическото говорене и по-близо до експертността“, заяви проф. Габровски, който е съдов хирург, работещ в „Пирогов“.

Д-р Габровски завършва медицина в Медицинска Академия - гр. София през 1996 година. Първоначално работи като лекар в Неврореанимацията на УМБАЛ "Царица Йоанна". В Клиниката по неврохирургия на болница "Пирогов" е от 1997 година. През 2005 година д-р Габровски защитава дисертация на тема "Значение на задна съединителна артерия за неврохирургичната практика". От 2006 година е завеждащ на отделението по невроонкология. От 2008 година е "Доцент" по неврохирургия. През 2010 година е избран за Заместник председател на Българско дружество по неврохирургия

През 2011 година е избран за Началник на Клиниката по неврохирургия на Университетска болница "Пирогов". От началото на 2011 година це избран за Национален консултант по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

През 2014 година е избран за "Професор" по неврохирургия към Клиниката по неврохирургия на Университетска болница "Пирогов". Проф. Н. Габровски е специализирал многократно във Франция, Белгия, Германия.

След приемането на първия мандат от ГЕРБ проф. Габровски заяви, че идеята за неговата кандидатура за премиер е да се промени тона между партиите, тъй като той е еднакво отдалечен от всички парламентарно представени групи. Той каза още, че кабинета също ще бъде съставен от такива личности, които до сега не са били в политиката. По думите му идеята е цялостна промяна на политическия тон, търсене на решение и консенсус между партиите. 

"Вратите ще бъдат отворени към всички. Още днес започват консултациите, няма да губим никакви време ситуацията е тежка. Ако се стигне до нови избори през март и след това пак през юни ще изгубим време, което България няма, ще изгубим пари и авторитет", каза кандидатът за премиер на ГЕРБ. 

„Идеята е за цялостна промяна на политическия тон. Ще опитаме не да разсечем, а да разплетем възела в българската политика", каза още Николай Габровски.