0

З аледените улици пратиха над 100 души в болница, показа проверка на вестник „Телеграф“. Най-много пострадали има в София.

Трима души са приети с измръзване в болници. Очаква се ледената епоха да продължи до неделя, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев. 

Кабинет 

Точно 100 души са потърсили помощ в спешния травматологичен кабинет на "Пирогов" до 17,00 часа вчера.

Десетки жители на столицата се озоваха в спешната болница заради счупвания или навяхвания след падане на заледените улици, които се превърнаха в истински пързалки.

Лекарите са установили травми на китка, рамо, глезен и тазобедрена става, обясниха от лечебното заведение.

В болницата се намира единственото място, на което се приемат премръзнали хора.

ВНИМАНИЕ: Дебнат ни за лед пред вкъщи, глобяват зверски!

Техните колеги от Бърза помощ в София също се бориха с травми при пациенти заради леда. Те са се отзовали на 14 сигнала за пострадали хора в поледицата от 8 часа сутринта до 15,00 часа вчера, разказа пред „Телеграф“ пресаташето на спешна помощ Катя Сунгарска.

Предходния ден пък спешните медици са помогнали на 12 души. Тогава е имало и 3 сигнала за премръзнали бездомни хора. Единият човек е откаран в "Пирогов", другият е заведен в Дома за временно настаняване в квартал "Захарна фабрика".

Третият не е открит на мястото, посочено от обадилия се на 112. 

Враца 

Сериозно пострадали има и в други части на страната. Четирима възрастни хора са претърпели тежки травми при падане по заледените улици във Враца и са получили медицинска помощ в Спешното отделение на врачанската болница.

Трима от пенсионерите са със счупени китки на ръцете, а възрастен човек е с рана на главата. Пострадали има и в Бургас, където лед също скова улиците.

Междувременно първите глобени за непочистен лед и сняг са вече факт. Жители на столицата отнесоха глоба в районите „Слатина“ и „Сердика“.

„Задължение на собствениците и ползвателите на частни имоти е да почистват от лед и сняг териториите около сградите“, каза пред БНТ София Анета Савова от Столичния инспекторат. Глобите за неспазването на тази наредба варират от 50 до 5000 лева.