0

Б ългарско агнешко месо за Гергьовден може да се намери основно в бутиковите месарници, където цената му чукна близо 30 лв. Това установи „Телеграф“ след обиколка на столични търговски вериги и квартални месарници. В големите магазини се предлага само месо, внос от СР Македония, с около 10 лв. по-евтино. Нали са си наши хора, какво толкова, пошегува се управител пред „Телеграф“. Нашите животновъди продават от обора цяло агне от 25 кг, заклано и одрано, плюс главичка и комплект за дроб сърма за по 12 лв. за кг.

Селски събори

Агнешкото на щандовете на супермаркетите започна да се появява едва 3 дни преди Гергьовден, а в края на април родно месо предлагаше само една българска верига за близо 27 лв. за кг.

Чакаме да мине и 24 май, денят, в който се отбелязват много селски събори и когато има масово търсене на агнета. Тогава ще е ясно имаме ли непродадени животни, каза пред „Телеграф“ Симеон Караколев шеф на НОКА от асоциацията на овцевъдите. Проф. Иван Станков от НОКА пък припомни, че през 2022 г. са останали в кошарите ни около 20 хил. наши агнета.

Мирис  на риба

Обяснимо е, че македонското е по-евтино. То влиза през границата за около 16 лв. за кг. Колегите там имат право да дават на животните трупно брашно, от което храната им излиза по-евтина, коментира зоотехникът и овцевъд Методи Лаков пред „Телеграф“. Той обясни, че затова понякога македонското агнешко има силна миризма на риба. Имало е случай, в който клиент е върнал цяло опечено агне с тавата в голям супермаркет в Монтана, защото му смърдяло, разказа той. Лаков допълни, че ако се дадат пасища на фермерите, българското може да излиза по-евтино.

Скоро агнешкото ще стане деликатес, непрекъснато стадата намаляват в страната. Преди 10 г. в селото имаше във всяка къща по 2 или 3 овце, сега в село Владимирово останахме двама с малки стада, разказа зоотехникът.  Според него българите купуват агне основно за Великден, а ромите са най-многобройните клиенти за Гергьовден.