0

Н ад 70 доброволци събраха 110 чувала с отпадък за 4 дни в Рила. Те участваха в традиционното високопланинско почистване, организирано от Екологично сдружение “За Земята” и със съдействието на Дирекция „Национален парк Рила“.

Сред ентусиастите бяха любители на природата и от Белгия, Индонезия, Израел, Аржентина и Испания. Много деца и младежи взеха участие, а най-малките чистачи бяха на едва на 2 години.

Акцията се проведе в района на хижа "Мальовица", а групи от доброволците се качиха и до едни от най-посещаваните заслони - Страшното езеро и Орловец, както и до върха.

Въпреки голямата надморска височина и труднодостъпните терени отпадъци не липсваха - както стари консерви, стъкло и текстил, така и нов боклук, предимно пластмаса.

Най-честият отпадък, откриван в храсти, скали и по поляни са пластмасови бутилки от минерална вода и безалкохолни напитки.

Всички доброволци си носеха собствена посуда за храна, бутилки за вода и канчета - това е и основното послание към туристите, които посещават планината, както и към хижарите - да не се използват чаши, чинии и прибори за еднократна употреба, които бързо стават отпадък.