0

П опският плаж на Царево се оказа най-мръсен, най-чисто е на плаж Харманите в Созопол. Това показа изследване на Асоциация „Активни потребители“ и учени от Софийския университет. При проверени 11 плажа, само на 4 ивици морската вода се оказала с бактерията E. coli в нормите.

На Попския плаж на Царево е установено екстремно замърсяване на морската вода. Там бактерията E. coli, която по принцип присъства във фекални води, е стигнала феноменалните 20 666 клетки/100 мл, което е 41 пъти над нормата от 500 клетки.

Смрад

При визуалния оглед на мястото беше установено вливане на силно замърсен поток в залива, наличие на неидентифицирани тръби в посока крайбрежието и силен мирис на фекалии в района. В непосредствена близост, 100-200 метра, се намира недостроен и изоставен хотелски комплекс и купища отпадъци. Има подозрение, че разположената на няколко километра градска пречиствателна станция не се справя с нарасналия обем отпадъчни води или зауства твърде близко до залива на Попския плаж, коментира пред „Телеграф“ биологът д-р Сергей Иванов, който е провел изследването.

На второ място в позорната класация е южният плаж на Приморско, устието на Дяволската река, с резултат от 11 333 клетки/100 мл, 22 пъти над лимита. Сигнал за проблемите на тази локация беше подаден от местни жители, които наблюдават масивно вливане на фекални води в реката от околните хотелски комплекси, факт, пропуснат от РЗИ-Бургас. Очевидно бактериите се просмукват заедно със сладката вода в крайбрежния район, коментират от „Активни потребители“.

Чисто

Най-чисто, с 240 клетки/100 мл, и оценка за качеството „отличен“ е плаж Харманите в Созопол. Освен него в лимита до 500 клетки се класират плажовете в Свети Влас, Поморие и къмпинг „Златната рибка“ край Созопол.

Според д-р Иванов притеснително е това, че в досиетата на плажовете на сайта на РЗИ всичко изглежда „розово“, но нещата съвсем не са така. Биологът уточни, че съзнателно са изследвани плажове, за които има сигнали за замърсяване, и затова делът на ивици, неотговарящи на нормите, е толкова голям – 70%. Изследването също показало, че замърсяване, дошло от Украйна, няма.