0

В сяка втора топка сладолед е с бактерии. Това установи поредно изследване за наличие на ешерихия коли и други коли форми в леденото изкушение, направено в Центъра по биология на храните, поръчано от „Телеграф“. Резултатите от него са, че при 4 от 7 направени теста има значително замърсяване с бактерии. В два от сладоледите е в пъти над нормата и реално този сладолед не е годен за консумация, коментира д-р Сергей Иванов, управител на лабораторията, в която е проведено изследването.  

Проби 

За теста са закупени общо 7 вида сладолед от различни хладилни витрини в столицата, които са прибрани в стерилен плик и затворени в хладилна кутия. След това са прибрани в хладилник и тествани на 5 август в лаборатория. След като пробите са набавени, чрез тампони са взети натривки и поставени в разтвор, в който престояват 48 часа. Целта на проучването е да се установи дали в продукта, продаван на улицата, има замърсяване с ешерихия коли и други коли форми, като то е количествено. Според наредбата за млечните продукти, тъй като няма изисквания специално за сладоледа, нормата за количеството на ешерихия коли в млечните продукти  е до 1000 клетки на грам. В една от пробите е установено наличие на ешерихия коли 16 пъти над нормата, а при другата е „само“ 2000 клетки ешерихия коли на грам, което е двойно от разрешеното количество, обясни Иванов.  В другите две проби, които са взети за теста, пък е открито наличие на букет от бактерии, което също не е допустимо. 

Това е поредно проучване по инициатива на „Телеграф“. При предходните резултатите не се различаваха значително от сегашните. Например миналата година от 10 марки сладолед наличие на коли форми е установено при 7 от тях. През лятото на 2022 година бяха тествани 11 проби и бе установено, че 5 от сладоледите са с ешерихия коли. 

Варианти 

Има два варианта, при които сладоледът може да е замърсен. Първият е още при производителя на млякото, а другият е при търговеца. Ешерихия коли се нарича още и фекална бактерия. Могат да се появяват в продуктите, които са били по някакъв начин обработвани от хора с мръсни ръце. За това би било добре търговците на сладолед да го сипват на клиентите с ръкавици, които да се дезинфекцират за всеки клиент. 

Хигиена 

По време на взимането на сладоледа за теста на нито един от павилионите продавачите нямаха ръкавици. Повечето от тях се намираха в помещения, където има течаща вода, но въпреки това използваха традиционния начин за сервиране на сладолед с една лъжица, която се топи в съд с вода. Вместо буркан тези съдове са прикрепени към витрината, но не се охлаждат и са изложени на външната среда. От общо 7 места, откъдето е закупен сладоледът, само в два павилиона имаше отделна лъжица, която стои във витрината на ниска температура. При останалите се ползваше една. Освен това масово вафлените фунийки, където се сервират топките със сладолед, бяха изложени върху витрините без защита от външните фактори. Там се намираха и купички или чашки с пластмасови лъжици, до които всеки имаше достъп, което води до замърсяване, тъй като всеки бърка и си взима, което не е хигиенично. 

Съвети 

Уличните колички по централните улици и парковете, от които обикновено много хора си купуват сладоледи, сандвичи, царевица и други, са рискови, тъй като там няма течаща вода и възможността за дезинфекция е ограничена. Съветът на д-р Иванов към търговците е да използват различни лъжици за всеки сладолед, като ги съхраняват на студено. Ръкавици и дезинфектант също са препоръчителни при продажбите на открито. Потребителите е добре да следят дали продавачът спазва тези изисквания и се старае да поддържа добра хигиена на количката и приборите, с които работи. 

Домакини бъркат домашно изкушение 

Ешерихия коли е изключително устойчива във външна среда, като може да живее над 100 дни. Стомашно-чревната форма на заразяването с ешерихия коли може да доведе до дехидратация, токсикоза, сепсис. Последното е признак за отравяне на кръвта с бактерията и води до висока температура, промени в дихателната и сърдечносъдовата система. За да избегнат подобни рискове, все повече домакини и родители на деца ровят в нета за рецепти за приготвяне на домашен сладолед. Една от най-лесно изпълнимите е изкушение от сметана, мляко, ванилия и яйца. За целта е необходимо 200 мл сладкарска течна сметана, 200 мл прясно мляко, 100 г захар, 2 жълтъка и 1 ванилия. Разбиват се жълтъците със захарта, като към тях се добавят млякото и ванилията. Отделно се разбива сметаната на крем и се сместват. Могат да се добавят и други продукти според вкуса, например шоколад, ягоди, какао и други. Слага се във фризера и се бърка два или три пъти през 30 минути, за да стане кремообразен.