0

П арламентът ще изслуша днес служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев относно изнесена от главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов в публичното пространство информация за извършени престъпления, включително за целенасочено и противоправно забавяне на наказателни производства. Това предвижда приетата програма на Народното събрание за тази седмица. Изслушването е по искане на депутати от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ).

Преди дни от ПП-ДБ заявиха в своя позиция, че главният прокурор Иван Гешев, заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров следва да отговорят на няколко въпроса, един от които е „кои дела са на трупчета и кои политици са изнудвани с тях?“. Работата на прокуратурата не е да говори пред медиите и да дава квалификации на народните представители, а да ръководи разследвания и да повдига обвинения в съда, посочват от коалицията.

Очаква се днес депутатите да изберат и председатели на постоянните комисии в Народното събрание, ако има внесени съответни проекти на решения.

Вчера от „Възраждане“ призоваха да се изберат председатели на всички комисии, а не само на правната комисия. В крайна сметка сме в ситуация, в която трябва да приемем и бюджет, посочи заместник-председателят на парламента от „Възраждане“ Цончо Ганев. По думите му няма как да изберем само председател на правната комисия, за да вкараме закона за домашното насилие. Той посочи, че ако няма сформирано мнозинство и договорка за правителство, тогава може изборът на председатели на комисии да стане на квотен принцип. Председателят на Народното събрание Росен Желязков му отговори, че в рамките на деня има възможност да се предложат проекти за решения или да се изработят служебно такива и той днес сутринта да предложи включване в дневния ред на тази точка.