1

П рокуратурата започва разследване срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и кандидата на премиер Мария Габриел. Това съобщиха от държавното обвинение.

Проверката срещу Борисов стартира след сигнал на гражданско сдружение, съдържащ твърдения за корупция и злоупотреба с власт. Мария Габриел пък ще бъде проверявана заради твърдения за ползване на общинско жилище в София по времето, когато е била евродепутат.

Това се случва само два часа преди Габриел да се срещне с президента Румен Радев, на когото ще връчи папка с имена на министри, които да бъдат гласувани от Народното събрание.

Разследване започва и срещу бивш министър.

От държавнито обвинение обявиха, че с оглед на значимостта на случаите, текат лични проверки от обвинители на Върховната касационна прокуратура.

„В зависимост от спецификата на казусите и в съответствие със закона ще бъдат извършени всички необходими действия за изясняване на изнесените твърдения, включително и изискване на информация от КПКОНПИ, ДАНС, НАП, МВР, ГДНП, ГДБОП и др. министерства и ведомства“, обясниха от там.

“Във Върховна касационна прокуратура се извършва и лична проверка относно изнесени от главния прокурор на Република България по време на брифинг на 15 май данни за извършена търговия с влияние и политическа корупция от лица на висши държавни позиции. На 19.05.2023 г. от главния прокурор са снети обяснения, като са приобщени и материали от значение за разкриване на обективната истина”, казаха още от държавното обвинение.