0

Г лавният секретар на МВР комисар Петър Тодоров подава оставка. С него си тръгва и заместникът му Станимир Станев. Това съобщи на брифинг по повод катастрофата с ранен полицай самият Петър Тодоров.

„Днес (във вторник, б.р.) аз и колегата главен комисар Станев подаваме оставки пред министъра. Но не това е важният проблем. Важният проблем е на утрешното заседание депутатите, разглеждайки тази тема, да направят наистина законодателни промени, които да защитят нашите колеги, които рискуват живота и здравето си. И нека съдът, прокуратурата, разглеждайки тези дела, да бъдат особено внимателни, че осъждайки тези хора на глоби, те отново се връщат и се изправят отново срещу полицаите“, коментира гл. Комисар Петър Тодоров.

По думите му е назрял моментът законодателната власт да си каже думата.

Главният секретар даде и подробности за това как се е случил инцидентът на Околовръстното шосе на София. 

„При неспиране на микробус, в който се предполага, че има нелегални мигранти се осъществило преследване от страна на полицаите, които са били на автомагистрала „Тракия“. Колеги от СПС към СДВР са на ръкава на Околовръстното. Там са паркирали своя микробус в изчакване на буса, който е преследван от органите на реда на магистралата. Влизайки в ръкава на „Църна маца“ въпросното возило с българска регистрация, управлявано от български водач удря нашият бус, при което тежко е пострадал един от колегите", обясни той.

„Всеки ден наши колеги с телата си и живота и здравето си възспират мигрантската вълна. Крайно време е да се вземат законодателни решения, които да покажат защита на нашите полицаи, които с риск за живота и здравето си мигрантите“, каза още Тодоров.

Той е категоричен, че законодателството, което съществува към момента е изключително либерално. И оповести статистика, според която през последните две години има 4000 досъдебни производства, свързани с нелегален превоз на мигранти, 2485 са осъдителните присъди, 158 са ефективните, близо 2000 са глобите и 1300 - условните.

„При такова законодателство няма как резултатите да са различни“, категоричен беше Тодоров.