0

С игнал за дрон с предполагаема бомба в района на Тюленово. В социалните мрежи са публикувани снимки от Радослав Русев. Той твърди, че до късно снощи устройството е било заседнало на скалите и е имало светлинна индикация.

Устройството е открито в неделя вечерта. Малко след 22 часа е подаден и сигнал до спешния телефон 112. Отцепен е периметърът около скалата, като на място се очакват специални екипи, които да проверят дали дронът е активен и опасен.

Димитър Ставрев е експерт от сп. „Клуб Криле”. Според него към безпилотния летателен апарат има прикрепена мина. „Това е типична конфигурация от конфликта в Украйна. И двете страни използват подобни апарати”, категоричен е Ставрев. По думите на специалиста може да се предположи, че това е един от дроновете, които се използват от украинските въоръжени сили за атака над Кримския полуостров. „Сблъсъкът не е бил достатъчно силен, за да се взриви устройството”, допълва експертът.

В ефира на „Здравей, България” случилото се коментира и Радослав Русев, който е заснел дрона. По думите му първоначално от спешния телефон 112 помислили, че сигналът е фалшив. Цялото устройство е дълго между 3 и 3.5 м, обясни свидетелят, а бомбата – около 50-60 см. В района има ресторант и хотели, а институциите бездействат вече 10 часа, допълни Радослав Русев. Гости на хотела, който менажира той, са видели дрона да се носи в морето на няколко километра от скалите, на които е заснет. NOVA  се свърза с кмета на Тюленово. Тя нямаше информация за случилото се.