0

П роверените язовири за месец септември са 71 от общо 418 - 51 от тях са изцяло завършени, 7 са с частично извършени строително-ремонтни дейности и 13 броя са без извършени строително-ремонтни работи. Това заяви арх. Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството по време на пресконференция на тема незаконното строителство на язовири.

Министърът припомни, че през 2018 г. 418 язовира са избрани за ремонти и строителни дейности, а през 2021г. се възлага ДНСК да провери строително-монтажните ремонти на тези язовири. “Възложих проверки на тези язовири, установи се, че те нямат строителни книжа и разрешение за строеж. Били са в лошо състояние, то е предразполагало да бъде извършен основен ремонт. Открива се, че има нарушения и са образувани няколко досъдебни производства", каза още Шишков. А ремонтът на въпросните язовори е обявн за "авариен". 

“През февруари 2022г със заповед на предишния министър на регионалното развитие и благоустройството работна група стигат до едно заключение - да се приеме, че тези язовири са били аварийни.  Очевиден е опитът със сигурност да бъде намерено някакво решение, така че изграденото от държавата да не бъде премахнато, което е логично”, обясни още Шишков. Доказателства за аварийни ремонти обаче няма. “Няма съобщения за възникнала авария до институциите”, категоричен бе Шишков.. 

Министърът обясни, че проблемът с незаконното строителство не може да се решава с незаконни действия, защото това е най-лошият пример, който може да даде държавата.

Никола Стоянов, служебен министър на икономиката каза, че това е сериозен проблем, който двете министерства наследяват. Стоянов добави, че в министерството му са докладвали, че информацията която им е била предоставена от монтажи не е пълна. “При 209 язовира са приключени строително-ремонтни работи”, посочи той и добави, че проверките на МРРБ на 71 язовира показват нередности и той очаква, че при проверката на общия брой от 418 язовира и бъдещите проверки на МРРБ ще покажат още данни за проблеми при строителните дейности на язовирите.