0

Д епутатите в Народното събрание приеха оставката на премиера акад. Николай Денков на днешното парламентарно заседание.

Преди вота Денков обясни, че това е част от поет ангажимент към коалицията. Той припомни и споразумението между ПП-ДБ и ГЕРБ, което гласи, че на 9 месеца ще се извърши ротацията като Мария Габриел трябва да поеме поста министър-председател, а Денков - вицепремиер, промените в Конституцията, реформа в Съдебната система. По думите му всички поставени задачи са свършени, а министрите по отделно ще дават отчет за постигнатото до тук. 

„Време е да направим заедно тази решаваща за хората стъпка – да покажем  последователност и уважение към гражданите като извървим докрай пътя на реформите, по който поехме преди 9 месеца. Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не „8 джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдието”. За да започнат регулаторите да регулират обществените отношения, а не да бъдат използвани като бухалки за завземане на бизнеси", поясни премиерът.

Веднага след като изрази позицията си Николай Денков напусна пленарната зала и не присъства на дебатите по оставката му. 

Кабинетът и министър-председателят бяха остро критикувани от депутатите в Народното събрание относно постигнатото до момента.

Цончо Ганев от „Възраждане“ нарече правителството „неможачи“ и призова за трайна оставка, а не ротация. Георги Свиленски не остана доволен от това, че премиерът Денков напусна залата на НС. Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ каза, че оставката е закъсняла с 9 месеца, но правителството е постигнало основната си цел – да изпере Бойко Борисов.

Корнелия Нинова от БСП заяви, че целта на регулаторите е да станат бухалки и инструменти за упражняване на власт и отнемане на бизнеси. Тя определи управлението като порочно. Нинова допълни още, че от левицата ще гласуват за оставката на правителството с надеждата това да доведе до нови избори.

Изказване имаше и от Кирил Петков, който заяви, че всяко едно споразумение е обещание. По думите му Николай Денков е единственият премиер, който си дава оставката, защото е обещал.

Във вторник ГЕРБ представи свое предложение за Споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание с ПП-ДБ, както и Механизъм за взимане на решения. От партията предлагат след края на тази година ротацията да става не на 9, а на 15 месеца. ГЕРБ не отстъпи и настоя Мария Габриел, освен премиер, да продължи да бъде външен министър.

Оставката на Денков е оставка на цялото правителство. То обаче ще продължи да изпълнява функциите си до избиране на ново такова. Първо, тя трябва да бъде гласувана в парламента.

След като това се случи, президентът Румен Радев трябва да започне процедурата по връчването на мандата за съставяне на правителство отначало. Първа е коалицията с най-много гласове на последните избори - ГЕРБ-СДС.

Ако тя не успее да състави правителство, мандатът ще отиде при втората политическа сила - ПП-ДБ, а в случай че и тя не успее, мандатът ще бъде връчен на партия по избор на президента. Ако нито една от тези партии не състави правителство, президентът назначава служебен кабинет, чиято цел е да организира предсрочни избори.

Управлението на двете ГЕРБ и ПП-ДБ официално започна на 6 юни миналата година. Основните противоречия между двете формации са свързани с това кой да заема позицията на външен министър, както и за смяната на членовете на регулаторите.