0

С лужебното правителство внася предложение за комплексни мерки за понижаване на цените на горивата. Те ще включват и изземане от държавата на свръхпечалбите, стана ясно от думите на икономическият министър Никола Стоянов. 

"Служебното правителство вече подготви комплексни законови мерки, които вече минаха на Министерски съвет и още тази седмица ще бъдат внесени в Народното събрание, които ще доведат до това цените на горивата да продължат трайно да спадат - или с по-големи компенсации, или самите цени да започнат да спадат. ... Става дума за изземане на свръхпечалбите не само на производителите на електричество, но и на горива. Това касае и "Лукойл", съобщи Стоянов в ефира на БНР

Закон срещу свръхпечалбите ще бъде внесен в понеделник в парламента, обяви по-рано днес и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Широка лъка, където бе открито обновеното килийно училище "Св. Панталеймон". Лидерът на ГЕРБ изрази увереност, че и други парламентарни групи биха подкрепили подобен законопроект, защото "над пет милиарда лева на българския данъкоплатец са отишли в посока Руската федерация и то по време на война". Борисов обяви, че това е станало благодарение на отвоюваните от България дерогации за руския петрол. 

Депутатът от ГЕРБ/СДС и председател на енергийната комисия Делян Добрев също коментира, че подготвят законопроект за облагане на свръхпечалбата от руския петрол. По негови думи българските потребители не могат да усетят, че цената на руския петрол е по-ниска и затова идеята на бившите управляващи е "Лукойл" да внася по 1 лев за всеки продаден литър бензини във ФСЕС. 

Министърът на икономиката коментира законопроекта на ГЕРБ за намаляване на цената на бензина, като го определи като неработещ по отношение на българския бюджет.  

"Запознати сме с тази идея. Тя би донесла по-скоро приходи за европейския бюджет, защото използва инструменти, които не пълнят бюджета на България. Мислим, че сме намерили по-доброто решение и се надявам партиите да го подкрепят", заяви той.

По думите му еднозначната позиция на служебното правителство е компенсациите за тока за бизнеса да продължат до 2023 г. Относно отстъпката от 25 ст. за литър гориво бюджетът на мярката се изчерпва, но зависи от НС тя да бъде удължена.