0

Б лагодарение на жестоките юлски горещини, первазът на прозореца спокойно може да замени готварската печка и така може да пестим от тока през лятото. Както се казва, от всяка ситуация можем да извлечем полезното.

Експеримент в Плевен, където градусите във вторник удариха 43 показа, че температурите навън са опасно високи и е напълно възможно да се опече сурово яйце на перваза на прозореца.

Максимална температура от 42,4 градуса на сянка е измерена в късния следобед в Русе. Това не е рекорд за града, но температурата на плочка от черен гранит в центъра е над 60 градуса и яйце може да бъде опечено за трийсетина минути, показа експеримент.

Жителите на столицата също могат да се възползват. В София температурата достигна 39 градуса.

Опасно горещо време чака 7 области на България в сряда, показва прогнозата на НИМХ. На доста места ще има и силни гръмотевични бури, примесени с екстремните температури, предупреждават синоптиците.

Оранжев код ще е в сила за 15 области - Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Разград, Търговище, Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

Булфото

TrafficNews