0

З а четвърта поредна година, на 23 септември, отбелязваме Европейския ден на органичните продукти. Инициативата е на Европейския парламент, Комисията и Съвета на Европейския съюз, съобщи БНР.

Целта е повишаване на осведомеността относно характеристиките и ползите от биологичното производство. Отдавна е известно, че органичното производство е синоним на здраве. Освен това може да бъде и инструмент в мерките за ограничаване на климатичните промени.

Органичното земеделие се фокусира върху разработването на здравословна и устойчива във времето производствена система, която съчетава традиции, иновации и наука, каза пред Радио София инж. агроном Надежда Шопова - асистент в секция „Климат“ в Института за изследвания на климата, атмосферата и водите към Българската академия на науките и автор в информационната платформа „Климатека“.

„Самата природа тук се използва като модел. Тя разчита на управление на екосистемите отвътре, на взаимовръзките вътре в системата, а не на външни селскостопански ресурси. Разбира се, елиминира използването на синтетични суровини като лекарства, ГМО семена, консерванти, различни добавки и облъчване“, обясни Шопова.

Тя добави, че в Европейски съюз към момента, само 10,4% от производството е биологично. В България този процент е едва 2-2,2%, което е изключително малко, отбеляза Надежда Шопова.

За да се насърчи биологичното производство, от 2022 г. се връчват и Европейските награди за органични продукти, с които се отличават лица, организации и компании със значителен принос за развитието на биологичното земеделие в Европа.