0

К адри с огнени кълба над полигона "Ново село" обиколиха социалните мрежи, като жителите от населените места наоколо се обезпокоиха. 

Място за безпокойство обаче, оказа се, няма. От Сухопътните войски съобщиха пред БНТ, че американските части провеждат планови нощни стрелби на полигона. 

На разпространените видеа в социалните мрежи се виждат сигнални ракети, които осветяват полосата, посочват оттам.

Преди това да стане ясно, във Facebook заваляха коментари с предположения, като те бяха от "Путин идва", през НЛО до кълбовидна мълния.

От 17 до 29 май на полигона в Ново село се проведе тактическото учение с бойни стрелби "Отбранителен щит 23". То бе част от многонационалното мащабно учение Defender Europe 23". По време на учението, в което участваха над 400 български военнослужещи, бе развърната многонационална бойна група. Тя включваше механизиран батальон, усилен с танков взвод, самоходна артилерийска батарея и формирования за ядрена, химическа и бактериологична защита от българските Сухопътни войски, формирования от Сухопътните войски на САЩ, италианско формирование от многонационалната бойна група на НАТО в България, както и сили и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на българските Военновъздушни сили.