0

С ини води на Янтра изненадаха хората във Велико Търново. В РИОСВ веднага са подадени сигнали за оцветяване на водите на реката в синьо-лилав цвят.

Незабавно е извършен оглед по течението на реката от Стамболовия мост към кв. „Чолаковци“. При проверката на участъка от реката към кв. “Чолаковци”, където в района на бившето тролейбусно депо е констатирана колекторна тръба, от която изтича цветната вода. На място е извършено пробонабиране от експерти на РЛ-Велико Търново и анализ на място. Допълнително ще бъде извършен анализ по показатели на взетата водна проба в лабораторни условия.

Съвместно с ВиК е извършен оглед на шахтите, в които заустват предприятията в района и които могат да бъдат евентуални източници на замърсяване. Установено е, че в шахта за битови води, преди заустване в градския колектор, на територията на завод постъпват оцветени води в синьо-зелен цвят. Касае се за боя, използвана в производство, която по информация на дружеството е безвредна.

Изпускането й в шахтата е преустановено. РИОСВ – Велико Търново ще предприеме административнонаказателни мерки към дружеството за установеното нарушение.