0

М ВР е предвидило използването на водометните машини по време на протеста на футболните запалянковци срещу ръководството на БФC през ноември, за да се презастрахова при евентуално засилване на напрежението. Това обясни министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на парламентарния контрол - в отговор на въпрос на депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Кристина Петкова.

"И добре, че го направихме, тъй като не допуснахме човешки жертви. Постъпихме правилно с това, че изкарахме машините. Тези машини, ако работят по начина, по който трябва да работят, при тях всичко става на кълбета. Интензивността, с която ние ги използвахме, беше изключително малка. Просто ги охладихме. Нищо повече", коментира вътрешният министър.

Стоянов изтъкна, че водометните машини са били заредени само с вода без добавени оцветители, лют спрей и други вещества и са използвани с контролирана водна струя, много под пълната им мощност. 

Ексцесиите по време на протеста доведоха до искане на оставката на Калин Стоянов и създаване на временна парламентарна комисия, която да разследва твърденията за полицейско насилие.

В рамките на парламентарния контрол министърът отчете, че през миналата година двойно са се увеличили досъдебните производства за нелегален трафик на мигранти спрямо 2022 година, като в същото време намалява броят на българските граждани, участващи в такива схеми.