0

К алоян може да изчисли корен квадратен от 8-цифрено число за 15 секунди. Това обаче беше преди четири години. Само преди дни момчето пресметна сбора от квадрати на числа за по-малко от 8 секунди и с това защити световната си титла по умствени изчисления. 

Задачата, с която се справи шестокласникът: 130^2+44^2+6^2+3^2=18 881, изглежда сложна дори по външния си вид. С правилния отговор обаче Калоян Гешев печели финала на Световното първенство по ментални смятания 2023,  като отстранява шампиона от 2021 г.  Арян Шукла и  още четирима състезатели от Индия, Япония и Сърбия. 

Красиво

Способността да смяташ бързо числа наум са заложени в клетките на тялото и затова може да се проявят в най-ранна възраст, смята учителят на Калоян - Георги Георгиев. Самият той е шампион по скоростна калкулация и един от най-добрите в дисциплината НЕСТОС. Калоян разбира, че може да смята много добре, когато е едва на 3 г. Това умение забелязва и майка му, която и сега пътува по международните състезания, в които участва детето чудо. Той пресмята с лекота задачи с умножение на двуцифрени, проценти и корен квадратен. Често, докато някое дете решава задача на дъската, Калоян вижда грешката и казва на госпожата, а тя поправя съученика му и обяснява задачата. Малкият гений може да победи дори възрастни по скоростно смятане. Това се случвало, защото децата приемат играта с цифрите като нещо естествено. В състезанията обаче освен правилен отговор се иска и бързина, и то за части от секундата. А това се постига с много подготовка и постоянство. Защото талантът трябва да се развива и да се полагат грижи за него, категоричен е учителят на малчугана Георги Георгиев.

Талант

Преди четири години Калоян Гешев, тогава на 10 г., спечели голямо телевизионно състезание. В „България търси талант“ го представи точно неговият учител. Малчуганът пък отвя конкуренцията с уникалните си умения. Тогава той сподели, че иска да надмине своя учител и очевидно се справя успешно с тази задача. 

Рекорди

В следващите години детето чудо много пъти подобрява рекордите си и продължава да решава все по-сложни задачи за по-кратко време.  Още през 2019 г. става вицешампион в Европа с резултат 1161 точки. Той е втори във възрастовата група 7-11 години. Тогава победител е дете от Сърбия. На световния шампионат тази година Калоян влиза във финала с равен резултат с още едно дете, но успява да го победи с хладнокръвие и много бърз ум. По-важното е обаче, че малчуганът заразява и други деца и ги кара да разберат, че математиката не е само един скучен и досаден предмет за учене. Това важи и за „колегите“ му от Детската академия по скоростна калкулация, която ръководи Георги Георгиев. Умението да открива цифрите на всички места в живота Георгиев предава и на възпитаниците си, а Калоян е най-талантливият му ученик.

Школото

„Поздравления за Калоян Гешев от 6 ж клас на 125 СУ „Боян Пенев“ за успешната защита на световната титла по умствени изчисления, днес 06.03.2023 г.! Поздравления за поредния му огромен успех! Гордеем се с теб, Кала, и ти пожелаваме още много успехи!“, това написаха съучениците му в страницата на школото във Фейсбук. Със сигурност Калата отдавна е задминал материала за 6-и клас, защото решава с лекота задачи от различни дисциплини - събиране, изваждане, умножение, деление, квадратни корени, кубични корени, дроби. По състезанията обаче момчето се бори и в други сфери на бързите изчисления като конвертиране на валута, преобразуване на мерни единици, изчисляване на календарни дати от 1600 година до безкрайност, изчисляване на време в секунди. Това малко хора могат да го правят, особено ако са деца. А пътят на Калоян Гешев е отворен и тепърва предстои.