0

К ампанията "Не на шега за употребата на райски газ" започна днес в София. Организатор е превантивно-информационният център по проблемите на наркоманиите към Столичната община. 

Психолози от екипа на центъра ще разясняват до 18.00 ч. днес вредите от употребата на райски газ. Като основни рискове за здравето специалистите определят: недостиг на кислород, халюцинации, загуба на баланс, дезориентация, стягане в гърдите, гадене, краткотрайни усещания за параноя. При продължителен и многократен прием възникват дългосрочни последици, включително загуба на памет и проблеми с концентрацията и възприятията. Те значително се увеличават при комбинирането на райски газ с алкохол и/или наркотици. Психолозите от центъра предупредиха, че при вдишване от газа без поемане на дъх има риск от задушаване, а директното вдишване от капсула води до изгаряне на устната кухина и белия дроб.

Според психолога Миглена Петкова райският газ е станал толкова употребяван сред тийнейджърите в последните месеци заради лесната достъпност и това, че е модерен. Петкова каза, че екип от психолози на превантивно-информационния център към Столичната община работят с децата от столичните училища по заявка от школата. С тях се свързват и много родители е деца, които имат нужда от подкрепа, съобщи БТА. За допълнителна информация и консултация с психолог хората могат да се свържат с Центъра на адрес в интернет www.sofiamca.orgи на тел. 029446497/029311202.