0

С реднощният маратон с приемането на поправки в Изборния кодекс в Комисията по правни въпроси в парламента доведе до изостряне на политическото напрежение между парламентарно представените партии. На комисията върнаха гласуване и с хартиени бюлетини на следващите избори, те минаха благодарение на БСП. Така отношенията в бившата коалиция се изостриха от Продължаваме промяната заявиха, че няма да ги канят на коалиционни преговори за втория мандат и няма да ги подкрепят за третия мандат, ако го получат от президента Румен Радев, в случай че те приемат промените и в пленарна зала.

В знак на протест и несъгласие "Продължаваме промяната" и "Демократична България" обявиха, че до края на заседанието днес няма да влизат в пленарна зала и ще изчакат до утре, когато ще бъде гласувано в зала.

Това, което се случи далече надхвърля връщането на хартиената бюлетина, това е демонстрация на сила. БСП не само даде възможност да се гласува с хартия, видяхме много сериозна ревизия на целия изборен процес без обсъждане, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов на брифинг в парламента. БСП направиха демонстрация на пълна лоялност към ГЕРБ и ДПС, каза Иванов. Сглоби се коалицията на реванша, посочи още той.

Някои се опитват да ни привързват към хартиената коалиция в НС. Ние победихме за пореден път с техния изборен Кодекс и техните машини за гласуване, и техния вътрешен министър. Пороците на машините, съмненията в тях от страна на всички партии, са ясни. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата на партията.

Темата коментира и председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. "Темата за гласуването на хартия и машина, е стара за ГЕРБ. Припомням, че в момента обсъждахме и подкрепихме, е проект на БСП за това дали избирателите да могат да избират дали да гласуват с бюлетина или с машина. Всички медии и граждани, които наблюдаваха процеса по вземане на решения в Комисия, знаят, че единствено, което се променя при машинното гласуване, е при преброяването. Флашките от машините се заместват от физическо преброяване на фишовете от машините", посочи тя и отрече, че вотът може да бъде манипулиран. Премахнахме и тъмната стаичка, оставихме само параван, зад който да се гласува, изтъкна още тя.