0

Н авлизаме в същинското лято, утрините вече няма да са студени като през май, става все по-топло и топло, прогнозира климатологът Георги Рачев пред „Телеграф“. Следващата седмица минималните температури ще са между 13 и 16 градуса, а максималните ще останат в рамките на 22-27 градуса.

Събота и неделя

Днес и утре атмосферата ще се лабилизира и над много места в България ще има краткотрайни интензивни валежи. Едновременно с това ще има много слънце. Времето е типично за първата половина на месец юни. Сутрин ще грее слънце, около обяд гръмотевици и после пак слънце.

От понеделник започва друг период, на по-стабилно време с валежи главно в Западна България и стабилизиране на времето от вторник до събота.

Дъждовете ще са много по-малко и с по-малък териториален обхват. По Черноморското крайбрежие ще е слънчево и нормално време за сезона. Морската вода вече е над 20 градуса и ще продължи да се затопля, като в средата на месеца ще е време за море.

В агроклиматичен план е малко по-хладно за сезона, особено почвата. За сметка на това полската влажност е достигнала предела от 80-85%. Това обещава отлична реколта от жито и слънчоглед и царевица.