0

С редиземноморският циклон, който нахлува от запад, още днес ще доведе до валежи в Западна България. В по-късните часове те ще стигнат Централна, а привечер и в неделя ще вали и в Източна България и морското крайбрежие. Това съобщи за „Телеграф“  климатологът проф. Георги Рачев. 

Очакваните дъждове ще са между 10-20 л на кв. м, а в планинските райони може и повече. Според Георги Рачев няма да са достатъчни да се преодолее безводието в българските язовири, особено в тези за напояване, които са под 25% общ обем. 

Обичайно 

Въпреки дъжда няма да е студено. Не се очакват слани нито тази, нито следващата седмица. Температурите в събота леко ще се понижат. В неделя захлаждането ще е по-чувствително, защото от 25-30 градуса живакът ще слезе на 20-25 градуса. Минималните ще са по-ниски, но под 5 градуса няма да падат, което показва, че това захлаждане се дължи на влажен океански въздух, обясни климатологът. 

Във вторник термометърът тръгва нагоре и ще достигне отново наднормените 24-27 градуса, като сутрешните ще останат високи и ще са между 8-13-14 градуса. Следващата събота и неделя ще е много топло, слънчево и сухо.