0

„Кучко мръсна“, „тъп селянин“, „шибана работническа класа“ и „шампанско с цвят на пикня“ са само част от изразите в учебника за 10-и клас.
За това алармира в социалните мрежи Петя Павлова, която публикува снимки на страници от учебника. 

Простотия

„Знам, че всеки бърза и няма време, но прочетете внимателно какво пише в учебник за 10 клас! А после се чудете защо подрастващото поколение е нагло, невъзпитано и без респект към родителите и обществото“, написа възмутена жена.

Извадката е от упражнение, като откъсите са от „18% сиво“ на Захари Карабашлиев. „Ти майтапиш ли се? Това - учебник. Ще го изгоря и после ще накарам оня тъпак, дето го е писал, да го изяде“. „А защо преподават по тези „учебници“, без домашни, без отношение!! По-различните деца им пречат??? Простотия, мръсотия, смрад!!“.

„И какво можем да направим по въпроса. Само констатацията, че това е ужасно неподходящо за учебен материал, не помага по никакъв начин. Кучетата лаят, керванът си върви“. „Ами да стоим и да гледаме как съсипват всичко ли? Да унищожат напълно и държавата, и народа, така ли? Ако не се вдигнем и не им покажем, че не сме безгласни, няма да спрат“ - гласят част от коментарите. 

Проверка

Те стигнаха и до самия писател, който обяви, че откъсът от романа му е публикуван без неговото разрешение в учебника. „Във връзка с разпространено съобщение в социалните мрежи, че откъс от „18% сиво“ е предполагаемо включен в учебник за 9-и или 10-и клас, отправих запитване към МОН с молба (вх. № 1321-421/18.05.2023 г.) за проверка дали такъв откъс наистина е включен в одобрено от тях учебно съдържание. Докато изчаквам да мине проверката, ето моята позиция: Не съм давал и не бих дал съгласието си за ползването на цитати от моя роман „18% сиво“ за учебни цели. Тази книга е предназначена за по-възрастна аудитория“, заяви Захари Карабашлиев.